luni, 22 februarie 2010

SR EN ISO 14001:2005

Implementarea unui sistem de management de mediu, conform cerintelor din SR EN ISO 14001:2005 “Sisteme de management de mediu – Cerinte cu ghid de utilizare”, presupune implementarea unor metode care permit intreprinderilor sa-si reduca impactul asupra mediului.

Este o investitie pentru viitor care-i permite sa raspunda in mod eficace presiunilor externe si interne privind protectia mediului.

In afara de faptul ca organizatia trebuie sa respecte cerintele legale, ea trebuie sa satisfaca si cerintele tuturor partilor interesate:
  • Clientii impun furnizarea de produse si servicii care sa aiba un impact minim asupra mediului. Marile intreprinderi impun furnizorilor sa protejeze mediul inconjurator pentru ca nu cumva imaginea lor sa fie afectata de eventuale poluari cauzate de acestia; 
  • Colectivitatile care sunt din ce in ce mai mult sensibile la problemele legate de protejarea mediului inconjurator; 
  • Angajatii direct interesati de impactul aspra mediului pe care-l are activitatea desfasurata de organizatia in care lucreaza; 
  • Firmele de asigurare care fixeaza prime ridicate in caz de risc de afectarea mediului inconjurator; 
  • Investitorii si bancherii care evita sa investeasca in firme care prezinta un risc pentru mediu. 

Dezvoltarea sistemului de management de mediu cu respectarea cerintelor standardului SR EN ISO 14001:2005 permite organizatiei sa-si tina sub control consumurile si, in consecinta, cheltuielile cu perspectiva realizarii profitului scontat, sa se integreze in cerintele de reglementare reducand pierderile datorate platii amenzilor, sa-si imbunatateasca imaginea si sa mobilizeze personalul intr-un proiect international.

Integrarea sistemului de management de mediu in cadrul intreprinderii se poate face in mod progresiv:
  • Se identifica aspectele de mediu si aspectele semnificative; 
  • Se stabilesc si se implementeaza metode de reducere a impactului asupra mediului; 
  • Se dezvolta un sistem de management de mediu conform cerintelor SR EN ISO 14001:2005, sistem care se poate integra cu sistemul de management al calitatiis 
  • Se certifica sistemul de management cu un organism de certificare; 
  • Se imbunatateste continuu prin urmarirea obiectivelor si indicatorilor de performanta in domeniul mediului si implementarea actiunilor corective si preventive. 

Astazi, putem afirma ca implementarea sistemului de management de mediu este indispensabila tuturor organizatiilor care doresc o dezvoltare durabila si sa-si pastreze sau chiar sa-si extinda segmentul de piata.

www.quasaro.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu